Elk verhaal telt: samen naar meer impact

Op donderdag 30 november 2023 geven we het startschot van een reeks trajecten voor professionals uit de letterensector. Je krijgt de kans om jouw prangende vragen over inclusie en diversiteit voor te leggen aan je collega’s, én om jouw ervaring te delen met anderen.

Hoe werkt het?

  • Het wordt geen vrijblijvende babbel, maar een een-op-eengesprek waarbij je kennis uitwisselt.

  • We vertrekken van zes thema’s (zie hieronder) die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen.

  • Heb je ervaring met een van de thema’s en wil je je verhaal graag delen met andere deelnemers? Dan nodigen we je uit om met hen in gesprek te gaan.
  • Heb je een vraag over een of meerdere thema’s? Je kunt voor het startmoment je vraag stellen en een gesprek plannen met iemand die jou op weg helpt.

Programma

Dit is het voorlopige programma:

  • 13-13.30 uur: welkom
  • 13.30-14 uur: elk thema wordt kort toegelicht door een host
  • 14-16 uur: 1 tot maximaal 6 gesprekken over vooraf gekozen thema’s
  • 16-16.30 uur: afronding en toelichting over de vervolgtrajecten in 2024
  • doorlopend: uitwisseling cases en good practices (binnen en buiten de sector)

Voor wie?

Iedereen uit de letterensector is welkom: literaire makers, uitgevers, bibliotheekmedewerkers, boekhandelaren, leesbevorderaars, literair organisatoren … Voorwaarde is dat je actief bijdraagt aan het startmoment en je engageert om verdere stappen te zetten.

Waar?

We ontvangen je op donderdagmiddag 30 november in Hotel Dumont (Lange Leemstraat 57, 2018 Antwerpen), de nieuwe werkplek van Literatuur Vlaanderen en Iedereen Leest. Het gebouw is ook een open huis voor iedereen in Vlaanderen die met literatuur bezig is.

Inschrijven?

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Laat ons weten dat je als eerste ingelicht wilt worden zodra de inschrijvingen openen. Je ontvangt dan in september een uitnodiging om je aan te melden op een online platform waar je een afspraak kunt maken met andere deelnemers.

Het aantal plaatsen is beperkt. Is er geen plek meer, dan leggen we een wachtlijst aan en nemen we contact met je op bij annuleringen.

Ik schrijf me nu in →

Zes thema’s om mee aan de slag te gaan 

Creatie

Hoe ondersteun je makers die een ander verhaal willen vertellen of nieuw zijn in het letterenveld? Hoe schrijf je als auteur over identiteiten waarmee je minder vertrouwd bent? Meerstemmigheid in de literaire sector vergt aandacht van iedereen die betrokken is bij het creatieproces: van maker tot producent, van redacteur tot uitgever.

Publicatie en presentatie

Wat is doorslaggevend bij de beoordeling van een literair werk: het diverse profiel van de maker of de kwaliteit van het werk? Ook de samenstelling van de beoordelaars heeft invloed op de selectie: wie maakt de keuzes? Hoe kan het literair werk van makers met een diverse achtergrond beter beoordeeld worden?

Aanbod en programmatie

Literaire evenementen en voorstellingen hebben nog vaak een traditionele insteek. Welke stemmen krijgen de ruimte? Hoe zorg je ervoor dat nieuwe namen aan bod komen? Wat houdt een divers aanbod precies in? Hoe zet je in op sprekers en voorstellingen die diversiteit representeren?

Publieksbereik

Het lezerspubliek wordt onderbenut. Er zit veel meer potentieel in de promotie van literatuur in het onderwijs én bij mensen die drempels ervaren om te lezen. Iemands leesniveau mag geen hindernis zijn om graag en veel te lezen. Hoe breng je een breder publiek in contact met boeken en literaire voorstellingen?

Personeelsbeleid

Meer diversiteit in je team krijgen, is geen quick win of een ad-hocbeslissing. Het vergt een langetermijnaanpak die door de hele organisatie wordt gedragen. Een personeelsbeleid dat erkent dat we niet allemaal hetzelfde uitgangspunt hebben en tegen andere barrières aanlopen, kan een oplossing bieden. Hoe ga je daarmee aan de slag?

Toegankelijkheid

Veel diverse profielen en initiatieven zijn nog onzichtbaar in het literaire veld. Je mag er niet van uitgaan dat zij zelf de weg naar jou vinden. En dus moet je actief een netwerk opbouwen door op zoek te gaan buiten je vertrouwde omgeving. Hoe zorg je er daarnaast voor dat je werking laagdrempelig genoeg is? Hoe maak je je organisatie op verschillende vlakken toegankelijk?

Arrow-up